En el marc del Programa NAR «Implantació de col·lectors de llavors de musclo (Mytilus galloprovincialis) amb ajuda de la participació ciutadana per la conservació i protecció del medi ambient», Natural Art Reef ha finalitzat amb èxit el projecte de recuperació del musclo mediterrani a la costa del tarragonès.
La finalitat de la sol·licitud ha estat la realització d’un projecte científic i social en torn a la recuperació i resiliència de les comunitats locals de musclo mediterrani, una espècie d’interès en els ecosistemes marins mediterranis. Aquesta espècie, que havia estat abundant en les zones rocoses intermareals de la costa del tarragonès, es troba actualment en una greu regressió. Les causes que la provoquen no han estat mai determinades, i suposa una pèrdua del patrimoni cultural i natural de la zona.
Gràcies a col·lectors artesanals de corda i tècniques de recuperació passiva, s’ha aconseguit el reclutament a nivell local d’aquesta espècie clau, que es troba en greu regressió. S’han realitzat un total de 12 campanyes oceanogràfiques amb l’objectiu de millorar el coneixement de l’hàbitat i recollir dades ambientals rellevants per a l’estudi del musclo mediterrani. Amb la col·laboració de la investigadora Montserrat Ramón (ICM-CSIC) s’evaluen les variables que estàn influint en l’ecología d’aquesta espècie. Per l’avaluació d’un factor principal, la temperatura, s’han instal·lat 8 registradors HOBO que permeten la correlació de les dades de l’ambient amb les fluctuacions en les poblacions de musclos. Aquest anàlisis aporta informació essencial necessària per assegurar la supervivència i producció sostenible de l’espècie.
Amb l’objectiu de promoure l’observació i el coneixement de la biodiversitat en àmbit local, es van realitzar 3 sessions de formació presencial per un total de 20 bussejadors per tal de promoure la ciència ciutadana en la presa de dades del projecte.
En àmbit educatiu, el projecte s’ha presentat en dues escoles de territori en les que es va realitzar una activitat didàctica en l’aula, i una sortida a mar amb el centre de busseig M.Rota Diving de Torredembarra. Aquesta activitat va donar l’oportunitat a 125 nens de realitzar jocs de biodiversitat i sortir amb embarcació a conèixer el litoral tarragonès de primera mà: https://www.youtube.com/shorts/UQenxQxrSBA
Entre els resultats principals, s’ha registrat un desplaçament en fondària inèdit per a aquesta espècie, un descobriment que es plasmarà en una publicació científica derivada d’aquest experiment.
Aquesta actuació compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, en la línea 1 de la Subvenció per entitats sense ànim de lucre per al desenvolupament de projectes i actuacions de protecció i millora del medi ambient amb un import total finançat de 24.185€.
Descobreix més sobre la restauració en l’article de La Vanguardia i al Diari de Tarragona.


